Herken je dit?

Je hebt goede mensen binnen je organisatie, professionals die weten waar ze het over hebben en die alle ins en outs van hun vakgebied kennen.

Toch ben je niet tevreden.

Je maakt je regelmatig zorgen over de manier waarop mensen en teams met elkaar samenwerken. Men durft zich niet uit te spreken, er wordt veel gesproken in termen van wij-zij en het onderlinge vertrouwen is onder de maat.

Teamleden voelen samenwerken als moeten en gaan het daardoor liever uit de weg. Het groter belang, namelijk de optimale bediening van de gezamenlijke klant, wordt uit het oog verloren. Mensen trekken zich terug op hun eigen eiland, schuttersputjes worden gegraven en de hakken gaan in het zand.

Er komt steeds meer aandacht voor de menselijke aspecten van samenwerken in organisaties. Kennis goeroes verschillen nogal van mening wat de juiste methodiek is om het ‘menselijk kapitaal’ van organisaties te stimuleren en te behouden.

Vooropgesteld, er is niet één weg die naar Rome leidt. Zoals ons land 17 miljoen bondscoaches telt voor de opstelling van het Nederlands Elftal, zo is dat ook bij adviezen als het gaat om samenwerken. Wij hebben gemerkt dat het volgen van een bepaalde aanpak ervoor zorgt dat de kans van slagen wordt vergroot. Niet door het toepassen van spiegeltjes en kraaltjes, maar door stap voor stap de blokkades op te ruimen die (vaak onderhuids) de samenwerking ondermijnen.

Samenwerken is nooit een doel op zich, het ondersteunt wat je als organisatie wilt bereiken. Het is wel wetenschappelijk bewezen dat een goede samenwerking binnen organisaties leidt tot meer werkplezier, saamhorigheid en betere resultaten. Als het zo belangrijk is, waarom lukt het ons dan zo weinig om dit voor elkaar te krijgen?

In ons whitepaper bieden we je een methode om de samenwerking binnen jouw organisatie structureel te verbeteren. Niet voor de korte termijn, maar vooral voor de lange termijn.

Klik op de button voor het aanvragen van ons whitepaper.

Ja, graag. Stuur me de whitepaper

Recente berichten en recensies