Dit weekend zei een kennis tegen me “Wij zien elkaar eigenlijk nauwelijks meer binnen ons bedrijf. Even op maandag overleg met een paar mensen van je afdeling via Teams en dan gaan we ieder onze eigen weg.” Toen ik vroeg op welke wijze de samenwerking werd gestimuleerd en of iedereen hier gelukkig van werd was het even stil. Het bleek vooral een functioneel overleg te zijn wat ging over ‘aantallen’ en veel minder over het leren van en met elkaar als team.

Wat ik de afgelopen periode van de (verplichte) thuis isolatie heb geleerd is dat samenwerken essentieel verbonden is met fysiek contact. Er zijn zonder twijfel veel voordelen op te noemen van, zoals sommigen dat noemen, “de nieuwe werkelijkheid”. Tijdwinst doordat je niet meer een uur in de auto hoeft te zitten voor een overleg en snel even die boodschap doen tussen de werkzaamheden door zijn daar een paar voorbeelden van. Waar bedrijven jaren op zoek waren naar de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid was er ineens geen keuze meer en moesten we onze collega’s noodgedwongen vrijheid geven, waar verantwoordelijkheid in de meeste gevallen tegenover stond.

Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van deze zienswijze en geloof sterk in deze filosofie. Vertrouwen is de basis van iedere relatie. Als je daarnaast heldere doelen afspreekt, waardoor ieder teamlid weet wat er van hem/haar wordt verwacht, en je houdt elkaar hiervoor verantwoordelijk kan succes niet uitblijven, toch….?

Één essentiële stap wordt hierin overgeslagen. De stap van het constructief conflict. Om succesvol te kunnen zijn moet je als team in staat zijn om elkaar op een positief kritische manier de waarheid te zeggen. Het gevaar van werken op afstand en communiceren via een beeldscherm is dat er een kunstmatige harmonie in een team kan sluipen. Waarbij irritaties of onuitgesproken verwachtingen op de loop gaan met feiten en aannames en miscommunicatie de overhand krijgen. Elkaar niet fysiek ontmoeten kan dit proces voeden. Patrick Lencioni heeft hier een prachtig boek over geschreven, de 5 frustraties van teamwork (Lencioni, 2002). Een klassieker onder de managementboeken.

Ook Teamflow is afhankelijk van elkaar fysiek ontmoeten. Teamflow is het moment dat alle teamleden tijdens de uitvoering van hun onderling afhankelijke taken samen flow ervaren waardoor deze ervaring een eigen en uniek karakter krijgt (Van den Hout, Davis & Weggeman, 2018). Dit gevoel moet je vooral samen ervaren. Natuurlijk kun je energie krijgen van een efficiënt overleg via Teams of ZOOM, maar als je niet alle zintuigen die wij als mens bezitten kunt inzetten blijft het toch vooral bij dat effect. Daarbij ontbreekt het gevoel van geluk en energie wanneer een mens van vlees en bloed tegenover je zit en je een compliment geeft of een goedbedoelde tip. Daar kan geen computer tegenop. Een mooie mix van beide werelden, zowel fysiek als digitaal, zie ik dan ook als een mooie kans èn tegelijkertijd de grootste uitdaging voor de periode die komen gaat. Hou de Flow vast!

Recente berichten en recensies

Meer weten? Neem contact met ons op.  Wij staan je graag te woord.

Investeren in je team is essentieel voor het behalen van resultaat.